Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 

NUR SYAFIQAH ATIKH BINTI MOHD ISHAK 195920

NUR FAQIN BINTI YUSOF 196003 

Periuk Ayam Pai IX

⭐⭐⭐⭐⭐

Pai ayam yang lazat dibuat dari awal dengan wortel, kacang polong dan saderi




 Maklumat Pemakanan 🕣

Persediaan: 20 minit

Masak: 50 minit

Jumlah:1 jam 10 minit

Hidangan:8

Hasil:1 pai 9 inci

 

 Bahan-bahan

⬜Bahagian dada ayam tanpa kulit 1 paun - potong dadu

⬜1 cawan lobak yang dihiris

⬜1 cawan kacang hijau beku

⬜½ cawan saderi yang dihiris

⬜⅓ cawan mentega

⬜⅓ cawan bawang cincang

⬜⅓ cawan tepung serba guna

⬜¼ sudu teh lada hitam

⬜¼ sudu teh biji saderi

⬜1 ¾ cawan sup ayam

⬜⅔ cawan susu

⬜Kerak pai 2 (9 inci) yang tidak dibakar

 

 Langkah-langkah

☑ Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C.)

☑ Langkah 2

Dalam periuk, gabungkan ayam, wortel, kacang polong, dan saderi. Masukkan air untuk menutup dan rebus selama 15 minit. Angkat dari api, toskan dan ketepikan.

 ☑ Langkah 3

Dalam periuk di atas api sederhana, masak bawang menggunakan mentega hingga lembut dan lut. Masukkan tepung, garam, lada, dan biji saderi. Kacau perlahan perapan ayam dan susu. Didihkan dengan api sederhana-rendah hingga pekat. Angkat dari api dan ketepikan.

☑ Langkah 4

Letakkan campuran ayam di kerak pai bawah. Tuangkan campuran cecair panas ke atas. Tutup dengan kerak atas, tutup segel, dan potong adunan yang berlebihan. Buat beberapa celah kecil di bahagian atas untuk membolehkan wap keluar.

☑Langkah 5

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 30 hingga 35 minit, atau sehingga pastri berwarna perang keemasan dan isinya menggelegak. Sejukkan selama 10 minit sebelum dihidangkan

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

 412 kalori; protein 18.4g; karbohidrat 30.4g; lemak 23.9g; kolesterol 54.9mg; natrium 517mg


Rujukan 

Allrecipes. (2020). Chicken Pot Pie IX. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/26317/chicken-pot-pie-ix/

Bukti Kehadiran Minggu 10 








No comments:

Post a Comment