Periuk Ayam Pai IX
⭐⭐⭐⭐⭐
Pai ayam yang lazat dibuat dari awal dengan wortel, kacang polong dan saderi
Maklumat Pemakanan 🕣
Persediaan: 20 minit
Masak: 50 minit
Jumlah:1 jam 10 minit
Hidangan:8
Hasil:1 pai 9 inci
Bahan-bahan
⬜Bahagian dada ayam tanpa kulit 1 paun - potong dadu
⬜1 cawan lobak yang dihiris
⬜1 cawan kacang hijau beku
⬜½ cawan saderi yang dihiris
⬜⅓ cawan mentega
⬜⅓ cawan bawang cincang
⬜⅓ cawan tepung serba guna
⬜¼ sudu teh lada hitam
⬜¼ sudu teh biji saderi
⬜1 ¾ cawan sup ayam
⬜⅔ cawan susu
⬜Kerak pai 2 (9 inci) yang tidak dibakar
Langkah-langkah
☑ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C.)
☑ Langkah 2
Dalam periuk, gabungkan ayam, wortel, kacang polong, dan saderi.
Masukkan air untuk menutup dan rebus selama 15 minit. Angkat dari api, toskan
dan ketepikan.
☑ Langkah 3
Dalam periuk di atas api sederhana, masak bawang menggunakan mentega
hingga lembut dan lut. Masukkan tepung, garam, lada, dan biji saderi. Kacau
perlahan perapan ayam dan susu. Didihkan dengan api sederhana-rendah hingga
pekat. Angkat dari api dan ketepikan.
☑ Langkah 4
Letakkan campuran ayam di kerak pai bawah. Tuangkan campuran cecair
panas ke atas. Tutup dengan kerak atas, tutup segel, dan potong adunan yang
berlebihan. Buat beberapa celah kecil di bahagian atas untuk membolehkan wap
keluar.
☑Langkah 5
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 30 hingga 35
minit, atau sehingga pastri berwarna perang keemasan dan isinya menggelegak.
Sejukkan selama 10 minit sebelum dihidangkan
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
412 kalori; protein 18.4g; karbohidrat 30.4g; lemak 23.9g; kolesterol 54.9mg; natrium 517mg
Rujukan
Allrecipes. (2020). Chicken Pot Pie IX. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/26317/chicken-pot-pie-ix/
Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment