Persediaan: 25 minit
Masak: 20 minit
Tambahan: 15 minit
Jumlah: 1 jam
Hidangan: 4
Hasil: 4 hidangan
Bahan-bahan
⬜ 4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan tanpa tulang
⬜ Garam dan lada hitam yang baru
digiling secukup rasa
⬜2 biji telur
⬜1 cawan serbuk roti panko, atau
lebih mengikut keperluan
⬜ ½ cawan keju Parmesan parut
⬜ 2 sudu besar tepung serba guna,
atau lebih jika diperlukan
⬜ 1 cawan minyak zaitun untuk
menggoreng
⬜½ cawan sos tomato
⬜¼ cawan mozarela segar, potong
kiub kecil
⬜ ¼ cawan selasih segar yang
dicincang
⬜½ cawan keju provolon parut
⬜ ¼ cawan keju Parmesan
⬜1 sudu minyak zaitun
Langkah-langkah
☑ Langkah 1
Panaskan oven hingga 450 darjah F
(230 darjah celcius).
☑ Langkah 2
Letakkan dada ayam di antara dua
kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula dan berfungsi dengan
baik) pada permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan kuat pada bahagian
yang lembut dengan ketebalan 1/2 inci. Perasakan ayam dengan garam dan lada.
☑ Langkah 3
Pukul telur dalam mangkuk kecil dan
ketepikan.
☑ Langkah 4
Campurkan serbuk roti dan 1/2 cawan
keju Parmesan dalam mangkuk yang lain, ketepikan.
☑ Langkah 5
Letakkan tepung ke dalam ayak atau
jaring; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada kedua-dua belah bahagian.
☑ Langkah 6
Celupkan dada ayam bersalut tepung
ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke dalam campuran serbuk roti,
tekan-tekan serbuk roti ke kedua sisi ayam. Ulangi untuk setiap dada ayam.
Ketepikan dada ayam yang sudah disalut serbuk roti selama lebih kurang 15
minit.
☑ Langkah 7
Panaskan 1 cawan minyak zaitun dalam
kuali besar dengan api sederhana-tinggi sehingga mula berkilau. Masak ayam
hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam akan selesai memasak di
dalam ketuhar.
☑ Langkah 8
Masukkan ayam ke dalam pinggan
pembakar dan salut setiap dada ayam dengan kira-kira 1/3 cawan sos tomato.
Lapisi setiap dada ayam dengan sedikit keju mozarela, kemangi segar, dan keju
provolon. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atas dan renjiskan
dengan 1 sudu minyak zaitun.
☑ Langkah 9
Bakar di dalam ketuhar yang telah
dipanaskan hingga keju keperangan dan berbuih, dan dada ayam tidak lagi
berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit. Termometer segera-baca dimasukkan
ke tengah dada ayam mestilah suhunya sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah
celcius).
Nota Untuk
Memasak:
Gunakan sos tomato yang berkualiti
tinggi untuk hasil akhir yang lebih baik. Anda boleh menggantikan pesto atau
herba Itali kering pilihan anda dengan selasih, atau tidak meletakkannya
langsung. Sekiranya menggunakan mozarela segar, potong menjadi kiub dan
bukannya mencincangnya.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
Rujukan
Allrecipes. (2020) Chicken Parmesan. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/
Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment