Lembaran Pan Ayam Masam Manis
⭐⭐⭐⭐⭐
Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya lembar, ayam tidak dilapisi roti atau digoreng. Masukkan sebilangan besar sos yang anda suka, dan jika ada yang tersisa, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, sehingga satu minggu. Ia juga sos yang enak untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan nasi kukus panas.
Maklumat Pemakanan 🕣
Prep:30 minit
Masak:25 minit
Jumlah:55 minit
Hidangan:4
Hasil:4 hidangan
Bahan-bahan
⬜2 (8 auns) kaleng nanas dalam jus
⬜1 lada bel merah, dibiji dan dipotong menjadi
kepingan 1 inci
⬜1 lada bel hijau, dibiji dan dipotong menjadi
kepingan 1 inci
⬜1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara
menyerong
⬜½ bawang merah, potong 1 inci
⬜3 sudu besar minyak alvokado
⬜garam dan lada hitam tanah secukup rasa
⬜1½ paun dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang,
potong 1 inci
⬜air mengikut keperluan
⬜2 sudu tepung jagung
⬜½ cawan gula perang ringan
⬜⅓ cawan cuka beras
⬜3 sudu besar saus tomat
⬜3 sudu besar kicap
⬜1 sudu besar sos cili bawang putih
⬜1 sudu besar pes halia-bawang putih
⬜⅛ sudu teh lada putih tanah
Langkah-langkah
☑ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220
darjah C).
☑Langkah 2
Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran
cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran
besar; mengetepikan.
☑Langkah 3
Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah
ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu besar minyak alpukat ke atas dan taburkan
dengan garam dan lada. Kacau hingga dilapisi minyak dan perasa, kemudian
ratakan dalam satu lapisan pada loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang
sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada.
Lumurkan ke lapisan ayam dan nestle pada kepingan lembaran di antara kepingan
nanas dan sayur-sayuran.
☑Langkah 4
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan
hingga sayur-sayuran lembut dan ayam dimasak hingga lebih kurang, 25 minit.
☑Langkah 5
Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus
nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair
ke dalam mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau
pukul sehingga sebati.
☑Langkah 6
Tuangkan baki cair ke dalam periuk dengan gula
merah, cuka beras, sos tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia,
dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi.
Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali
mendidih dan biarkan menebal, memukul terus, kira-kira 1 minit.
☑Langkah 7
Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan
sos untuk dihidangkan.
Nota Untuk Memasak:
Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa
neutral untuk minyak alpukat.
Untuk menjimatkan masa, tidak perlu membuat
sos, anda juga boleh menggunakan sos manis dan masam Asia kalengan.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
524 kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg
Rujukan
Allrecipes. (2020). Sheet Pan Sweet and Sour Chicken. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/
Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment