Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI (4)

 

NUR SYAFIQAH ATIKAH BINTI MOHD ISHAK 195920 

NUR FAQIN BINTI YUSOF 196003 

Lembaran Pan Ayam Masam Manis

⭐⭐⭐⭐⭐

Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya lembar, ayam tidak dilapisi roti atau digoreng. Masukkan sebilangan besar sos yang anda suka, dan jika ada yang tersisa, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, sehingga satu minggu. Ia juga sos yang enak untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan nasi kukus panas.



Maklumat Pemakanan 🕣

Prep:30 minit

Masak:25 minit

Jumlah:55 minit

Hidangan:4

Hasil:4 hidangan

 

Bahan-bahan

⬜2 (8 auns) kaleng nanas dalam jus

⬜1 lada bel merah, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

⬜1 lada bel hijau, dibiji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

⬜1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong

⬜½ bawang merah, potong 1 inci

⬜3 sudu besar minyak alvokado

⬜garam dan lada hitam tanah secukup rasa

⬜1½ paun dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, potong 1 inci

⬜air mengikut keperluan

⬜2 sudu tepung jagung

⬜½ cawan gula perang ringan

⬜⅓ cawan cuka beras

⬜3 sudu besar saus tomat

⬜3 sudu besar kicap

⬜1 sudu besar sos cili bawang putih

⬜1 sudu besar pes halia-bawang putih

⬜⅛ sudu teh lada putih tanah

 

Langkah-langkah 

☑ Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).

☑Langkah 2

Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran besar; mengetepikan.

☑Langkah 3

Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu besar minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga dilapisi minyak dan perasa, kemudian ratakan dalam satu lapisan pada loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam dan nestle pada kepingan lembaran di antara kepingan nanas dan sayur-sayuran.

☑Langkah 4

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran lembut dan ayam dimasak hingga lebih kurang, 25 minit.

☑Langkah 5

Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke dalam mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.

☑Langkah 6

Tuangkan baki cair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, sos tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali mendidih dan biarkan menebal, memukul terus, kira-kira 1 minit.

☑Langkah 7

Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.

 

Nota Untuk Memasak:

Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa neutral untuk minyak alpukat.

Untuk menjimatkan masa, tidak perlu membuat sos, anda juga boleh menggunakan sos manis dan masam Asia kalengan.

 

Fakta pemakanan

 Setiap hidangan:

524 kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg

Rujukan 

Allrecipes. (2020). Sheet Pan Sweet and Sour Chicken. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/


Bukti Kehadiran Minggu 10 





No comments:

Post a Comment