Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)


NUR SYAFIQAH ATIKAH BINTI MOHD ISHAK 195920 

NUR FAQIN BINTI YUSOF 196003 



Biskut Ketulan Coklat Tiga Kali Ganda 
⭐⭐⭐⭐⭐
Besar atau kecil, biskut ketulan coklat tiga kali ganda ini ini rangup di luar dan kenyal di bahagian dalam. Sejukkan adunan selama 48 jam sebelum dibakar adalah lebih baik, kerana ini membolehkan adunan membentuk rasanya sepenuhnya.


Maklumat Pemakanan🕗

Persediaan: 15 minit

Masak: 10 minit

Tambahan: 1 jam

Jumlah: 1 jam 25 minit

Hidangan: 12

Hasil: 12 biskut

 


Bahan-bahan

⬜ ¾ cawan gula merah

⬜½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik

⬜½ cawan gula putih

⬜ 1 sudu teh garam

⬜ 1 biji telur besar

⬜1 sudu teh ekstrak vanila

⬜1 ½ cawan tepung serba guna

⬜ ¾ sudu penaik soda

⬜1 cawan coklat cip susu

⬜ 1 (3 oz) bar coklat gelap, potong

⬜ 3 sudu besar cip coklat putih

 

Langkah-langkah

☑ Langkah 1

Campurkan gula merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan halus, 10 hingga 15 saat.

☑ Langkah 2

Campurkan tepung dan baking soda bersama dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan perlahan-lahan ke dalam bahan basah hingga sebati, tetapi masih ada sedikit tepung. Gaul coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.

☑ Langkah 3

Panaskan oven hingga 350 darjah celcius (175 darjah celcius) apabila siap dibakar.

☑ Langkah 4

Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 oz dan letakkan di atas lapik biskut.

☑ Langkah 5

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan bakar secara berlebihan; bahagian tidak akan kelihatan masak sepenuhnya. Sejukkan sehingga biskut sedia dihidangkan, kira-kira 30 minit.


 Nota Untuk Memasak:

Untuk biskut besar, bahagikan adunan menjadi 5 bahagian dan bakar selama 12 hingga 15 minit.


Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

344 kalori; protein 3.8gm; karbohidrat 48gm; lemak 16.2gm; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg.


 Rujukan:

Allrecipes. (2020). Triple Chocolate Chunk Cookies. Dicapai pada Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/278882/triple-chocolate-chunk-cookies/

Bukti Kehadiran Minggu 10 





No comments:

Post a Comment