Maklumat Pemakanan🕗
Persediaan: 15 minit
Masak: 10 minit
Tambahan: 1 jam
Jumlah: 1 jam 25 minit
Hidangan: 12
Hasil: 12 biskut
Bahan-bahan
⬜ ¾ cawan gula merah
⬜½ cawan mentega tanpa garam, pada
suhu bilik
⬜½ cawan gula putih
⬜ 1 sudu teh garam
⬜ 1 biji telur besar
⬜1 sudu teh ekstrak vanila
⬜1 ½ cawan tepung serba guna
⬜ ¾ sudu penaik soda
⬜1 cawan coklat cip susu
⬜ 1 (3 oz) bar coklat gelap, potong
⬜ 3 sudu besar cip coklat putih
Langkah-langkah
☑ Langkah 1
Campurkan gula merah, mentega, gula
putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan pengadun elektrik sehingga
campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan vanila; pukul sehingga campuran
menjadi ringan dan halus, 10 hingga 15 saat.
☑ Langkah 2
Campurkan tepung dan baking soda
bersama dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan perlahan-lahan ke dalam bahan
basah hingga sebati, tetapi masih ada sedikit tepung. Gaul coklat susu, coklat
gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan pengadun. Tutup doh dan
sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit, atau hingga 48 jam.
☑ Langkah 3
Panaskan oven hingga 350 darjah
celcius (175 darjah celcius) apabila siap dibakar.
☑ Langkah 4
Bahagikan adunan sejuk menjadi 2
bahagian 1/4 oz dan letakkan di atas lapik biskut.
☑ Langkah 5
Bakar di dalam ketuhar yang telah
dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan rangup, 10 hingga 12
minit. Jangan bakar secara berlebihan; bahagian tidak akan kelihatan masak
sepenuhnya. Sejukkan sehingga biskut sedia dihidangkan, kira-kira 30 minit.
Untuk biskut besar, bahagikan adunan
menjadi 5 bahagian dan bakar selama 12 hingga 15 minit.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
344 kalori; protein 3.8gm; karbohidrat 48gm; lemak 16.2gm; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg.
Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment